top of page

A 3D nyomtatásról

Napjainkban legalább 5-6 féle gyártástechnológiára (FDM/FFD, SLA, SLS, OBJET, LOM), használjuk a "3D nyomtatás" kifejezést. Ezeknek az eljárásoknak közös vonása, hogy a legtöbb hagyományos gyártástechnológiával (fúrás, vágás, faragás, marás, csiszolás, hagyományos-és CNC esztergálás,  stb.) szemben nem a kezdeti, nagyobb anyagból alakul ki anyagleválasztással a kívánt késztermék, hanem az ömlesztett alapanyag veszi fel a végső alakot. Ezt a logikát nevezik additív (tehát nem leválasztás, hanem "hozzáadás" elvén működő) eljárásnak. Az additív eljárás szinte nullára redukálja az anyagveszteséget, tehát lényegesen gazdaságosabb, így környezetbarátabb eljárás, mint a leválasztás útján működő folyamatok, ahol forgács, hulladékok formájában természetes és elengedhetetlen a veszteség.

Kollégáink számára kiemelten fontos, hogy termékeink minél kevésbé terheljék a környezetet, így az additív gyártástechnológia alkalmazása mellett a megfelelő anyaghasználatra is nagy hangsúlyt fektetünk. Termékeink többségének alapanyagául egy bioműanyagot, a PLA-t (PoliLactic Acid, magyarul politejsav) választottuk. A PLA különlegessége, hogy megújuló alapanyagokból, pl. kukoricakeményítőből állítják elő, és a környezetbe kerülve a lebomlik, viszont lakásban korlátlan ideig megőrzi eredeti állapotát. A PLA biológiailag lebomló tulajdonságának köszönhetően környezetünk megóvásának egy nagyszerű eszköze.

Cégünk az FDM (Fused Deposition Modeling - Ömledékrétegezés) eljárást alkalmazza, így ezt a technológáit mutatjuk be. Az eljárás során a nyomtatni kívánt forma a megolvasztott, majd a szükséges helyre kerülve lehűtött polimerből épül fel. A nyomtatás alapanyaga szál formájában (eltérő méretekben, színekben, és alapanyagban), tekercselve áll rendelkezésre. Ez a polimer-szál, úgynevezett filament van bevezetve a nyomtatófejbe, amely extrúderként működve kis átmérőjű (Ø 0,025-0,5 mm) olvasztott szálat présel ki magából. A nyomtatás során a polimer olvadáspontja fölé hevített nyomtatófej egy számítógép által generált pálya mentén extrúdálja, "keni fel" az olvadékot. A vezérlő szoftver segítségével mozgatott fej pozícionálja az ömledéket, mely az extrúderből kijutva lehűl és megdermed, így lehetővé téve az egyes rétegek egymáshoz ragadását. Ezt ismételve, valamint az asztal rétegenkénti süllyedésének összehangolásával épül fel a modellt. Céglogónk szerkezetét e gyártási mechanizmus ihlette.

 

 

bottom of page